ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: Δρόμοι Ελευθερίας
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: Δρόμοι Ελευθερίας
Στο πλαίσιο της ετοιμασίας της Εμπορικής Επωνυμίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821» για τις δράσεις του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 5:00 μ.μ. στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με θέμα «Γεύσεις του ‘21». Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν εδέσματα και συνταγές εμπνευσμένα από την περίοδο του 1821, έπειτα από ιστορική μελέτη της διατροφής της περιόδου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επιχειρηματίες Εστίασης, Διαμονής και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων του Δήμου Καλαμάτας. Τα πιάτα θα ενταχτούν στο μενού των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο Έργο και θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό της Καλαμάτας το Μάρτιο του 2020. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των εκδηλώσεων του Μαρτίου από τον Συντονιστή του έργου Καθηγητή κ. Νικόλαο Ζαχαριά, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά κ. Φώτης Μπουγάς. Στη συνέχεια η Διδακτορική Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος του Προγράμματος, κα. Βάγια Παναγιωτίδη, περιέγραψε τις καλές πρακτικές, την πορεία ένταξης των επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα και ενημέρωσε πως το προσεχές διάστημα οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη δράση θα λάβουν από τους αρμόδιους το ειδικό σήμα με το χαρακτηριστικό χρώμα της εμπορικής επωνυμίας (branding). Παρουσίαση της πορείας της διατροφής στο χρόνο και της αξίας της για τον άνθρωπο πραγματοποίησαν οι Σεφ του Ι.Ι.Ε.Κ. Ορίζων, Πόπη Γιαλλελή και Νίκος Κουβελάκης και η Σεφ Γεωργία Κουτσούκου, μέλος του Προγράμματος και σύμβουλος Διατροφής, επισήμανε την σημαντικότητα της συνεργασίας των μελών της ομάδας και την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση των συνταγών, δίνοντας το έναυσμα στην επιχειρηματική κοινότητα της Καλαμάτας να αναδείξει τα παραδοσιακά προϊόντα της, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Τέλος, οι Σεφ του Ι.Ι.Ε.Κ. Ορίζων Στέλιος Μπαρμπέας, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Αγγελόπουλος και Μιχάλης Σκαρπαλέζος με τη συνδρομή φοιτητών της ομάδας του Ι.Ι.Ε.Κ., όπως ο κ. Νίκος Σαλίαϊ, παρουσίασαν εδέσματα εμπνευσμένα από την εποχή του 1821. Εμπνευστής της συνταγής του καγιανά ο κ. Νικόλαος Κισκήρας ενώ τα αρτοποιήματα δημιουργήθηκαν από τον κ. Σείριο Καίσαρη και την Σεφ Γ. Κουτσούκου Ο κ. Πατσαβούρας Ιωάννης ιδιοκτήτης εστιατορίου επίσης παρουσίασε ποτό εμπνευσμένο από το 1821. Οι επιχειρηματίες γεύτηκαν εδέσματα, όπως γίδα κοκκινιστή με σιτάρι, αρνάκι (ναβαρέν), ξινό τραχανά με παστό και σφέλα, κεφτέδες με ψιλοφάσουλο και τρίμμα παστό, τηγανόψωμα γεμιστά με κιμά από λουκάνικο, σαλάτα με χόρτα εποχής, καγιανάς με παστό και πασπαλάς. Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας» αποτελεί έργο που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το Πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.».




Δείτε ακόμα

Υποτροφίες 2023

Υποτροφίες 2023

Ωράριο Αυγούστου ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ

Ωράριο Αυγούστου ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ

Κλιματική Αλλαγή – Περιβάλλον – Πολιτισμός

Κλιματική Αλλαγή – Περιβάλλον – Πολιτισμός

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

ΙΕΚ Ορίζων & Chef Aitzol Zugasti

ΙΕΚ Ορίζων & Chef Aitzol Zugasti

New BARISTA Part!

New BARISTA Part!

Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στο Messinia Forum

Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στο Messinia Forum

Cooking Workshop - Let's Roll...Sushi @Orizon

Cooking Workshop - Let's Roll...Sushi @Orizon

Εκπαιδευτική συνεργασία του IEK Oρίζων με την Κίνα

Εκπαιδευτική συνεργασία του IEK Oρίζων με την Κίνα

Cooking Workshop - Πιάτα ελληνικής κουζίνας στο menu à la carte

Cooking Workshop - Πιάτα ελληνικής κουζίνας στο menu à la carte

Το πρώτο πρόγραμμα ERASMUS του Ι.Ε.Κ είναι γεγονός!

Το πρώτο πρόγραμμα ERASMUS του Ι.Ε.Κ είναι γεγονός!

Νέο σεμινάριο Φωτογραφίας

Νέο σεμινάριο Φωτογραφίας