Η Σταυρούλα Μπουφέα γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΑΤΕΙ Αθήνας.
Από το 2002, οπότε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της, είναι υπεύθυνη του Χημικού – Οινολογικού Εργαστηρίου «Πέτρος Μπουφέας» που εδρεύει στην Καλαμάτα, με κύριο αντικείμενο τις χημικές αναλύσεις οίνου, νερού και ελαιολάδου.
Έχει παρακολουθήσει αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια, με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με τη Γευσιγνωσία οίνου και ελαιολάδου και τη Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων. Επιπλέον, πραγματοποιεί παρουσιάσεις με θέμα την Οινολογία και τη Γευσιγνωσία κρασιών.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων. Αυτή τη στιγμή εκπονεί Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στο ΕΑΠ με θέμα τη Διαχείριση Αποβλήτων.
Από το 2013 είναι εκπαιδευτής του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ στο μάθημα «Οινολογία» στα τμήματα «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων» και «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας». Επίσης, είναι πιστοποιημένη εκπαιδευτής ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.