Σύγχρονες εμπειρίες βιωματικής εκπαίδευσης και άμεση διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πως η Μεσσηνιακή Γαστρονομία προβάλλεται πιο πολύ από ποτέ.
Φιλοσοφία μας στο ανανεωμένο ΙΕΚ Ορίζων, είναι να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για βιωματικές εκπαιδευτικές εμπειρίες στους σπουδαστές μας, και να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον τους καλύτερους πρεσβευτές της σύγχρονης δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας τόσο στα εστιατόρια της περιοχής μας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό.
Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την μελλοντική πορεία των εκπαιδευόμενων αποτελεί η εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, η δυνατότητα για βιωματικές εμπειρίες πάνω στο αντικείμενο της μαγειρικής & της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής, η άμεση επαφή με τα τοπικά προϊόντα, την ιστορία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς κύρους με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό, αλλά και η επιπλέον γνώση που παρέχεται μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια, κατά τη διάρκεια του διετούς κύκλου σπουδών.
Παραθέτoυμε ενδεικτικά κάποιες δράσεις εξωστρέφειας από την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά:
Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Σχολή Φιλοξενίας και Τουρισμού του Λουξεμβούργου, Competition “Cuisine au Miel” και βράβευση του σπουδαστή μας Σταύρου Μπακάλη για το καλύτερο γλυκό του διαγωνισμού.
Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ220 – VET “Tourism Education of the Future” στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός μαγειρικής «Blended Skills Competition», στο Zwolle της Ολλανδίας. Κορυφαία στιγμή του εκπαιδευτικού ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο εμβληματικό εστιατόριο “De Librije” που εδώ και δεκατρία χρόνια καταφέρνει και διατηρεί την κορυφαία διεθνή αξιολόγηση των τριών αστέρων Mισελέν.
Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Medina) στο πλαίσιο του έργου «Ιστορία στο Πιάτο» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών Πύλου.
"ΣΕΦ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ" σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Chef Ιάκωβο Απέργη και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Χαλκίδας, Ένα πρόγραμμα συμπερίληψης και ισότιμης πρόσβασης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Σεμινάρια Επαγγελματικής Μαγειρικής Τέχνης 5 μηνών με την παρουσία πολλών καταξιωμένων guest chef (Αλέξανδρος Μπουντάς, Κώστας Καρακώστας, Νίκος Νικήτας, Βαγγέλης Τσότρας, καλεσμένοι του ChefΘανάση Χρονόπουλου, ο οποίος σε συνεργασία με τον επικεφαλή του τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ Ορίζων Στέλιο Μπαρμπέα, δημιούργησαν ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.)
Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα και επίσκεψη στον Chef Γιάννη Λουκάκο. Οι σπουδαστές των τμημάτων μαγειρικής παρακολούθησαν σεμινάριο από την ομάδα του “The seminar project” , ξεναγήθηκαν στην κουζίνα, και δοκίμασαν μοντέρνες δημιουργίες μεσογειακής κουζίνας στο εστιατόριο "Ψωμί & Αλάτι".
Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στην έκθεση Artozyma 2024, στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθηση Masterclass από τον Ιταλό δεξιοτέχνη της υψηλής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, MatteoManuini, για το σπουδαστή μας Χρήστο Παναγιωτόπουλο.
Παράλληλα διατηρούμε διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία:
Επίσκεψη και συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Βασιλειάδη στο «Μπλε Καναρίνι» με τους σπουδαστές των τμημάτων Μαγειρικής και Τουριστικών.
Επίσκεψη στην εταιρεία Κουλιέρης Α.Ε. για ενημέρωση των σπουδαστών σχετικά με τα Logistics
Επισκέψεις του ΙΕΚ Ορίζων και εκπαιδευτικές δράσεις στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας σε συνεργασία με το κατάστημα Μάνα Γη
Παρουσίαση του ομίλου Mandarin Oriental στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ Ορίζων, με σκοπό την ενημέρωση για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών. Προετοιμασία στους σπουδαστές για τη σύνταξη επαγγελματικού βιογραφικού και για επαγγελματικές συνεντεύξεις.
Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στην τελετή λήξης του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Χριστουγεννιάτικη Δράση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με γευστικές δημιουργίες από τους σπουδαστές των τμημάτων μαγειρικής σε συνεργασία με το ΣΕΜ.
Συμμετοχή στο Xριστουγεννιάτικο Χωριό στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε συνεργασία με το Σείριο Καίσαρη, κ.α.
Επίσκεψη στο εστιατόριο Υamas του ξενοδοχείου Elite, όπου οι σπουδαστές μας μυήθηκαν στο winepairing, την κατάλληλη δηλαδή επιλογή κρασιών για τον συνδυασμό με αντίστοιχα πιάτα.
Σπούδασε μαζί μας και γράψε τη δική σου ιστορία επιτυχίας!